Geen medaille? Straf kun je krijgen!

De Olympische Spelen meemaken… Als sporter is dit een van de meest bijzondere dingen die je in je sportleven meemaakt. En ja, ook als je niet naar verwachting presteert, onder de maat ergens blijft steken, of die finale of podiumplaats misloopt. Zelfs dan kijkt elke sporter met bijzondere gevoelens terug op de Spelen. Want je was er bij en je maakte het mee!

Alles er omheen
Wat de Spelen zo bijzonder maakt is alles er omheen. Het hele team, bestaand uit al die diverse mensen vanuit verschillende sporten, de opening, het Olympisch vuur, het dorp, de ‘vreetschuur’ (zoals de mega kantine ook wel wordt genoemd), de Olympische venues, de ambiance, de gekheid in het land en natuurlijk de sluitingsceremonie.

Afsluiting, letterlijk
Die sluitingsceremonie is een van de mooiste momenten van de Spelen. Dat zal bijna iedere Olympiër beamen. De meeste Olympiërs laten de opening schieten (alles voor de prestaties!) en juist daarom gaat iedereen naar de sluiting. Om de Spelen ‘af te sluiten’. Stil te staan bij het event, de medailles te vieren, de tegenvallende prestaties een plek te geven, het vuur uit te zien gaan, dankbaar te zijn en het startsein te geven voor een welverdiende ‘time off’. De sluiting is voor een Olympiër ook letterlijk de afsluiting van een bewogen en bijzondere tijd.

Jammer joh
Maar niet voor de Olympiërs van Rio. Want geen medaille? Geen sluiting. Jammer joh! Deze Chef de Mission (sorry, maar door Youp heet ‘ie in mijn hoofd nu ook Maupie) heeft namelijk bedacht dat sporters zonder medaille beter gelijk naar huis kunnen. Nee moeten.

Welkom in 1816
Zij sluiten hun Spelen niet af tijdens de ceremonie die daarvoor bedoeld is. Zij worden naar huis gestuurd met de in de volksmond genoemde losersvlucht. Geen medaille? Straf kun je krijgen! Want als je nog niet hard genoeg gestraft wordt door een tegenvallende prestatie na 4 of 8 jaar je billen uit je broek trainen, moet je natuurlijk ook nog even met die billen bloot. Zodat je er een welverdiende pets op kunt krijgen. Welkom in 1816, toen lijfstraffen nog waren toegestaan.

Focussss
Nee, stel je voor dat de wanpresteerders de andere sporters storen die nog wél kans hebben op een medaille? Dat zij onrust stoken? Dat zij hamburgers gaan eten bij de grote gele M die in het dorp zit en het op een zuipen zetten in de HHH bierhal? Slecht voor de focus van die andere sporters.

Nachtkaarsje
Weet je wat pas slecht is voor de focus van die andere sporters? Dat hun deel van het dorp leegloopt. Dat er straks geen Nederlandse kip meer op de tribune zit om ze aan te moedigen. Dat hun mede-sporters, teamgenoten en trainingsmaatjes alles vanuit Nederland moeten volgen en geen enkele persoonlijke rol van betekenis kunnen spelen. Dat er geen gezamenlijke sluiting kan worden gevierd. Dat die medaillewinnaars straks alleen de bobo’s hebben om een feestje te vieren, want die blijven natuurlijk wel, logisch. Dat er niet gezamenlijk terug gevlogen wordt naar Nederland. Dat TeamNL uitgaat, niet als een Olympische vlam, maar als een nachtkaarsje. Eeuwig zonde!

Zelf prijs ik me gelukkig met 3 Olympische Spelen en 3 prachtige sluitingsceremoniën. Met het hele team! 

 

 

13 antwoorden
 1. Frits de Jong
  Frits de Jong zegt:

  Alleen als van Gelder een misdaad had gepleegd waarvoor de politie hem in voorlopige hechtenis had genomen was uitsluiting van de nb door Yuri van Gelder zelf tijdens deze OS verworven finaleplaats gerechtvaardigd.

 2. Frits de Jong
  Frits de Jong zegt:

  Dan zou er voor ALLE Nederlanders een reisverbod naar Brazilie, Rio in het bijzonder moeten gelden. En dat is niet zo.

 3. Frits de Jong
  Frits de Jong zegt:

  De bobo’s moeten eindelijk eens leren hoe de verhoudingen werkelijk zijn. Ze mogen God op hun blote knieën danken dat ze dankzij de topsporters in de buurt mogen komen van medaillewinnaars en hoogwaardigheidsbekleders zoals ministers en het Koninklijk Huis. De bobo’s horen dienstig te zijn aan de sporters en niet andersom.

 4. Anny
  Anny zegt:

  Als sporters winnen, worden ze bejubeld en doet half Nederland alsof ze zélf persoonlijk recht hebben op een deel van de medaille. Nu ze niet gewonnen hebben worden ze via de achterdeur alvast naar huis gestuurd. Vergeten we voor het gemak maar dat ze al bij de besten hoorden want anders waren ze nooit op de spelen terecht gekomen. En zo’n omhooggevallen Bobo stuurt ze als stoute leerlingen voor straf naar huis. ” Had je maar beter je best moeten doen”.
  Wat een redenering dat het verblijf geld kost omdat ze al vroeg klaar zijn met hun onderdeel. Ze hebben toch zelf niet de agenda opgesteld. En ze zelf wel laten betalen als ze willen blijven? Waar is zo’n slotviering dan voor? Alleen voor de Bobo’s? Ik heb altijd gemeend dat de spelen een soort sportieve verbroedering moest verbeelden, dan blijf je samen tot het einde. Wil je zelf écht eerder weg, oké, maar niet zo.
  Deze sporters hebben hun stinkende best gedaan om zover te komen, mag dat een beetje meer gewaardeerd worden? Als er dan toch bezuinigd moet worden dan is het tijd om die bobo kliek eens drastisch te minderen. Maar dat gaat zoals in het bedrijfsleven; bezuinigen doen we op de werkvloer, het management aan de top levert niets in.

 5. Chris Nierop
  Chris Nierop zegt:

  Dom beleid. Voor mij mag de gehele sportkoepel gediskwalificeerd worden en de BOBO’s op de enige echte losersvlucht direct naar huis zonder de eindceremonie mee te maken. Telkens blijkt in de sportwereld bij de bobo’s een steekje los te zitten.

 6. Perry
  Perry zegt:

  Mooi verwoord Madelon Baans, Maar zoals je zelf ook wel opvalt kennen de azijnpissers van NOC*NSF de kreet niet van samen uit, samen thuis. Laten we het hier maar bij laten. En verder niet uitweiden over Youri van Gelder, de kondooms, eigen gereide trainers en de chef de mission. En niet te vergeten het negatieve commentaar van de nos verslaggevers. Er doen meer sporters uit andere landen mee die ook graag willen winnen. Soms win je en soms net niet. So what.

 7. Koos Buis
  Koos Buis zegt:

  Begrijp niet helemaal het commentaar van Bart ,ze raakt toch een hekel punt .
  Maar het is een gegeven dat wij Nederlanders zo met onze Topsporters om gaan .
  Of ben je alleen een topsporter als je een medaille hebt ?
  Opofferingen vele jaren lang , liefde voor je sport die je bedrijft ,lijdt niet altijd tot medailles
  zelfs niet voor topsporters .
  Voor BoBo’s ook niet ,die krijgen op zijn minst een lintje ? Want het heeft de Koning behagen ? Want wie betaald ,bepaald !

 8. Eddy Westermolen
  Eddy Westermolen zegt:

  NOC*NSF heeft zich wat mij betreft op deze spelen van zijn slechtste kant laten zien.
  Deze spelen zullen de geschiedenisboeken in gaan als de spelen van “Yurigate”, als de spelen van de 4×100 estafetteploeg die duidelijk gehinderd werd door Ghana maar niet besloten werd te protesteren, ik vraag me nog steeds af waarom niet, het was duidelijk zat zichtbaar.
  Maar deze spelen zullen vooral de geschiedenisboeken in gaan als de spelen van “Net niet”.
  Gedoodverfde medaillekandidaten zijn figuurlijk, en soms letterlijk, “op hun bek gegaan”.
  Als je na 1 week een vliegtuig vol “losers” naar huis stuurt zegt dat veel.
  Meer dan 50 sporters konden na de eerste week alweer naar huis, en daar zaten niet de minste tussen.
  Wat gaat er nu met deze “losers” gebeuren? Hetzelfde als wat Edwin van Calker na Vancouver overkwam?
  Van Calker die zijn medesporters in bescherming nam on besloot niet te starten omdat hij de baan te gevaarlijk vond.
  Als “dank” pakte het NOC*NSF hem zijn A-status af en alsof dat nog niet genoeg is lieten de sponsoren hem in de steek. De rest is geschiedenis.
  Wacht bijv. Adelinde Cornelisse eenzelfde lot?

  Een vliegtuig vol uitgeschakelde sporters al na 1 week naar huis sturen is een hard gelag voor een organisatie die zegt alleen maar in medaillewinnaars te willen investeren.
  En dat kun je zelfs met 18 medailles niet verbloemen.

 9. Francis
  Francis zegt:

  Helemaal mee eens! Samen uit….juist ja…. Samen thuis.
  Het ‘een verlies een plaatsje willen geven’ of ‘de medaille samen met de andere sporters vieren’ tijdens de afsluiting lijkt me een van de hoogtepunten, ook al zal ik dat niveau nooit halen…;)
  NOC NSF; Dit is niet juist!

  Aan alle olympiers van TEAM NL; hartelijk bedankt voor de spanning van de afgelopen weken, de tranen van geluk en en van verdriet; het was weer mooi!

 10. Anjo
  Anjo zegt:

  Intussen moet je toch begrijpen dat je als sporter bij de bonden of het box alleen maar een pet project bent zolang je presteert? Lange termijn visie, waardering over lange termijn en respect voor al het harde werk zijn niet vanzelfsprekend, helaas. Ik ben trots op jullie allen, daar jullie diegene zijn die anderen motiveren te presteren, een boegbeeld zijn en dat verwezenlijken wat vele jeugd motiveert de beste te zijn. Keep going strong baby!

Reacties zijn gesloten.