Bio-gekkies & hipsters

Gezond is hip. En hip, daar zijn we verdomde goed in, hier in Rotterdam. Waar voorheen de natuurwinkel en ecosuper het terrein waren van de bio-gekkies, zo is gezond eten vandaag de dag hipper dan hip in Rotterdam.

De bio-gekkies van vroeger zijn de hipsters van vandaag. Je kent ze wel. Mannen met baarden in het vet die een bakje verse geitenyoghurt met suikervrije home made granola leeglepelen, terwijl hun vriendin, met hippe wit-grijs geverfde coupe, lurkt aan een venkel-bleekselderij slowjuice met tarwegras.

Nieuwe lunchrooms met een gezonde menukaart, sapbarren en winkels die ‘healthy treats’ verkopen schieten als paddenstoelen uit de Rotterdamse grond. Net als hippe patat- en burgerzaken overigens, want een beetje balans moet er wel zijn hè.

Gezond is hip en hier mag dat. Kan dat. Hier in Rotterdam word je niet raar aangekeken als bio-gekkie, quinoakut – ja echt, die term bestaat, check #quinoakut maar eens – of havermouttrutje. Dat hip nu ook bijdraagt aan je gezondheid vind ik persoonlijk een gerse ontwikkeling. Dat lekker gezond eten niet meer in het geitenwollensokken verdomhoekje zit, maar hier gewoon wordt omarmd.

Elke zaterdag ga ik met mijn oude wijvenkar naar de mar(k)t op de Binnenrotte. Ik laad ‘m tot de nok toe vol met verse groenten en fruit en sleur dat ding dan achter me aan naar mijn volgende bestemming. Dat is niet hip, maar wel heel praktisch. En weet je, ook dat is prima hier.

Hier mag je hardop zeggen dat je tussen de middag liever een salade eet dan een boterham met kaas, hier mag je gezien worden terwijl je een acaï ontbijt bestelt en niemand die een wenkbrauw optrekt als je op Instagram een selfie met een groentesapje van je favoriete Rotterdamse sapbar post.

Het mág en het kán hier allemaal. En heus niet alleen omdat het hip is. Maar ook gewoon omdat wij het met elkaar oké vinden. Omdat het prima is als je onuitspreekbare superfoods wilt eten. Net zo prima als die zak patat van de hoek.

Geruststellend toch? Dit bio-gekkie neemt nog een slok van haar bieten-wortel-gember sappie hoor. Proost!

Deze column schreef ik voor Gers! Magazine #9